Vinstfoto

Sportfotografi är en spännande och livfylld hobby. Att få vara med och försöka fånga snabba händelseförlopp är enormt givande för både fotograf och de vars tävlingsupplevelse förevigas. I denna artikeln skall vi dock dyka djupare för att undersöka foton från det kanske viktigaste, foto av vinsten.

Det avgörande ögonblicket

Precis som med all sportfotografering så är tajmingen det viktigaste som finns. Bilder som fångar det avgörande ögonblicket för stora sportshändelser tenderar att bli välanvända klassiker. Det avgörande ögonblicket behöver dock inte alltid vara klart. I lagsporter så kan det avgörande ögonblicket finnas vid det matchavgörande målet och inte nödvändigtvis då klockan ringer. Det är därför enormt viktigt att vara med och följa med vad som händer under hela tävlingen.

Kvinna vinst via mobilen

Känslan

Oavsett vad det är för vinst man fotograferar så bör känslan vara i fokus. Detta betyder att man gärna får fånga vinnarens ansikte. Detta är något som är extra effektivt att använda när de två andra metoderna som nämnts i artikeln inte är lämpade. För vinster på till exempel lotto, casino eller andra lyckospel så finns det oftast ingen möjlighet att vara där vid det avgörande ögonblicket. Att då istället fånga känslan vid vinstutdelningen kan fortfarande ge en enormt effektfull bild.

vinst pokal

Detaljerna

Ett annat sätt att förmedla utkomsten är att fokusera på detaljerna. Genom att ta närbilder på till exempel pokalen, champagne flaskan eller något annat som symboliserar vinsten så kan man snabbt ge en klar bild av vad som har hänt. Detta fungerar extra bra i bilder som används i pressen då mycket av den konkreta informationen om till exempel vem vinnaren var ändå förmedlas i texten.