Användning av bild online

Har ditt företag en egen webbsida? Eller har du som så många andra en egen sajt och kanske skriver du en blogg? Då vet du vid det här tillfället hur viktigt det är med ett bra innehåll, det vill säga texter och inte minst sagt bilder. För att driva en attraktiv sida och locka till dig besökare som också stannar kvar och intresseras av hela innehållet krävs det något extra.

Vad får man lägga ut?

För att göra en tilltalande hemsida är det a och o med de rätta bilderna. Beroende på vilken typ av verksamhet det handlar om finns det olika saker att tänka på. Först och främst är det dock viktigt att tänka på huruvida man kan använda en bild eller inte, alltså copyright. Vad får man egentligen lägga ut på sin hemsida?

På Fotosidan går det att läsa att problemet med bildstölder suddas ut när det handlar om användandet online. Dock är det något som uppmärksammas mer och mer, eftersom användandet av internet växer och numera finns inom alla branscher. Det står också att du som bloggare inte har rätt att lägga upp en bild utan tillstånd. Det är fotografen som har rättigheterna och det spelar ingen roll om det är en hobbyfotograf eller en professionell fotograf som tagit bilden.

Tips för olika typer av sajter

För en faktasajt kan man hitta inspiration på Ungafakta som präglas av bilder och fotografier. Sajten har massvis av bilder som fungerar som klickbara länkar till de olika kategorierna.

Tips på hur en bra webbshop kan se ut hittar man hos Artilleriet där man har placerat bilder för varje kategori. Man har även valt att inte ha andra bilder på sidan för att låta fokus ligga på varorna. Ett smart sätt att lyfta fram det essentiella.