Smartphone-kamerans begränsningar och möjligheter

Att vara här och nu är det bästa sättet för att skapa minnen, men ibland är dessa livshändelser något som man inte bara vill ha i minnet utan också på bild eftersom att minnet kan svika oss. Mobilkamerorna har revolutionerat våra möjligheter att fånga livets viktiga, och ibland oviktiga ögonblick, med enkelhet. De allra flesta av oss har våra mobiltelefoner på armlängds avstånd majoriteten av dygnets timmar.

Kamerorna i våra mobiltelefoner är oftast av mycket god kvalitet och fungerar utmärkt för vardagsbilder, men om du verkligen vill gå in för att förfina fotografierna så kan det ibland inte vara tillräckligt. Detta är något som många gånger gör att människor investerar i digitalkameror. Men det steget kan både bli kostsamt och bli väldigt opraktiskt när kamera och objektiv ska transporteras med på äventyren. 

För dig som vill uppnå en ny nivå i ditt fotande men inte skaffa en dyr digitalkamera finns lite alternativ på marknaden, kolla in detta. Det är linser som du kan fästa på din smartphone för att få riktigt fina resultat. Du kan med andra ord ta med dig fyra extra linser som knappt tar någon plats alls. Många smartphonekameror har också en hel del mer avancerade inställningar som du kan prova innan du ger dig in på objektiv, men dessa inställningar är inte oändliga.

Teknik i all ära, men vi rekommenderar också att läsa på och lära mer. Ljussättning och vinklar kan ha en helt avgörande betydelse för hur vi upplever ett motiv, var inte rädd för testa att ställa dig på knä eller klättra upp på något för att justera vinkeln. Den vinkel vi väljer är på sätt och vis en osynlig del av bilden, att fota en människa uppifrån kan upplevas som förminskande medan ett grodperspektiv kan ge motsatt effekt. Att fota en människa bakifrån när denna exempelvis tittar ut över en vy, kan vara ett sätt som gör att vi tycker oss uppleva en utsikt genom en annan människas perspektiv.