Fota med mobilen

Att ta foton med mobilen var en gång något man gjorde väldigt sällan. Men i dagsläget är detta en nästan universell aktivitet. Mycket beror så klart på att kameror i mobiler har blivit allt bättre, men det går helt klart att lära sig att ta ännu bättre bilder.

Blix eller inte

Att lära sig när man bör och inte bör använda blixten är en viktigt steg i att ta bättre bilder även med mobilen. Det är lätt att tro att blixten automatiskt kommer göra bilder bättre so fort det är mörkt, men det är inte alltid fallet. Bra att veta är att blixten har en väldigt begränsad räckvidd. Ju längre bort något är desto mindre effekt kommer blixten att ha. Samtidigt kan blixten lätt ta bort den stämningsfulla tonen på grund av sitt iskalla sken. Men blixten kan även ha förvånande användningsområden. I dagsljus och motljus kan till exempel ljusmätaren bli lurad, vilket då underexponerar förgrunden om man inte använder sig av blixten.

Använda objektiv

Alla vet ju att kameror har ett stort utbud av objektiv som kan förändra och förbättra hur man tar bilder. Detta är faktiskt även fallet för mobiler. Har man en mobil med en riktigt bra kamera kan man faktiskt ta riktigt professionella bilder i stor variation med hjälp av ett mobilobjektiv. För att hitta ett som går att använda med sin mobil är det bäst att söka efter ens modell.

Tänka på kompositionen

När man fotar med mobilen är det väldigt lätt hänt att man placerar huvudmotivet i bildens mitt. Detta är det helt klart enklaste sättet att komponera en bild. Men det är också ett av de tråkigaste. Genom att använda sig av en klassisk fotometod kallad tredjedelsregeln kommer man kunna få mycket mer intressanta bilder. Man kan också experimentera med att ställa in saker i förgrunden som gör bilden lite mer livlig och intressant.