Att välja kamera

Det kan vara svårt att välja kamera idag. Det finns en hel uppsjö av märken och modeller och för den som inte är påläst och kunnig, kan det synas som en mycket svår uppgift. Det gäller att veta vad man egentligen vill ha ut av sin kamera, vilken typ av bilder och eventuell film kvalité.

Vanligaste typerna av kamera

De vanligaste typerna av kameror är den kompakta och systemkameran. De två stora skillnaderna är att du kan byta lins på en systemkamera och att den även ger dig möjlighet att själv göra många inställningar som inte en kompaktkamera har. det kan ta lite tid innan man lärt sig alla funktioner på en digital systemkamera. Men ju mer du använder dig av kameran så kommer du att förstå och kunna använda dessa funktioner. Visst det går att köra på automatiska inställningar, men då kan du likaväl köpa en kompaktkamera.

Hur ska du använda kameran

Mycket har att göra med vilken typ av bilder du tänker ta. Tänker du ta ögonblicksbilder där du alltid bär på kameran, kanske en kompakt fungerar bäst, då systemkameran är större och tyngre och du även kan behöva ta med ytterligare utrustning. Är det genomtänkta bilder, där du lägger stor vikt vid att planera och utforma fotot, ja då tar systemkameran de överlägset bästa bilderna. Men kom ihåg att det är fotografen bakom kameran som tar bilden och den bästa kameran, tar inte automatiskt dom bästa bilderna.

Läs på och jämför olika kameror

Ett bra tips är att läsa på om olika kameror för att se skillnader mellan dom. Vissa online butiker ger dig möjlighet att jämföra olika kameror med varandra och även se skillnaden mellan kvalitet på bilder, så att beslutet blir enklare för dig som konsument. Läs gärna recensioner på lite olika kameror. Detta plus att du själv tänker efter hur du kommer att använda din kamera kan göra det enklare när du ska välja vilken kamera du ska köpa. Det kan också vara så att du börjar med en mindre avancerad kamera och allt eftersom byter upp dig till något bättre.