Att köpa drömkameran

Oavsett om man är fotograf på hobbynivå eller professionellt så har man oftast någon speciell kamera man trånar över. En kameravärldens ferarri som både producerar bra bild och dessutom ser extremt häftiga ut. Här skall vi gå igenom några av de vanligaste drömkamerorna för olika tillämpningar.

Gatufotografering

Bland gatufotograferna så finns det en kamera som anses bättre än alla andra, Leica. Kamerorna är än idag till stor del handgjorda, något som reflekteras i priset som för de allra flesta är ett par månadslöner. En dyr kamera, men helt klart överkomlig för den som verkligen vill. Detta köper dig dock endast själv kamerahuset. Vill man ha de absolut bästa objektiven så kostar även de otroliga mängder pengar. Ofta mycket mer än själv kameran.

Film

För de som filmar eller vill fota med extremt många bilder per sekund så är det den digitala filmkameran RED Dragon som gäller. Kameran är en professionell filmkamera och kan filma i vågrätt upplösning av 6 tusen pixlar. Kameran är just nu endast utannonserad och kommer när den släpps att kosta hela 60 000 dollar eller i svenska kronor lite drygt en halv miljon. Även denna gången så gäller detta endast själva kameran och objektiv tillkommer. Detta är kanske inte lika enkelt att spara ihop till som hobbyfotograf utan är istället något som är gjort för stora produktionsbolag.

Mellanformatskamera

För de som fotograferar naturen eller i studio så är mellanformatskamerorna ofta det riktiga drömenheterna. Hasselblad har länge varit det mest åtråvärda märket inom denna kategorin och deras gamla hus går många gånger till och med att användas med vissa moderna bakstycken.